L'ús preferent d'una mà respecte a l'altra per realitzar determinades tasques és una característica que reflecteix la divisió funcional del cervell en l'execució d'una sèrie de tasques. Des d'un punt de vista evolutiu és d'especial importància saber des de quan està present aquest tret que en els éssers humans ha pogut explicar el sorgiment del llenguatge o la tecnologia.
En els últims 25 anys l'interès que ha despertat l'estudi de la lateralització cerebral en els primats i en altres animals no humans ha estat enorme. Històricament s'havia assumit que l'especialització hemisfèrica cerebral de l'ésser humà era un tret únic i exclusiu de la nostra espècie. El nostre hemisferi esquerre seria dominant sobre el dret a causa del processament de la informació lingüística, influint a més en l'ús preferent de la mà dreta per a les nostres activitats quotidianes. No obstant, en els darrers anys es va començar a posar en dubte aquesta afirmació. Cada vegada més s’evidenciaven asimetries en el funcionament del cervell i en diversos comportaments manuals i no manuals en múltiples espècies de vertebrats: peixos, rèptils, amfibis, aus, cetacis, bòvids, etc.
En el cas dels primats i específicament en els ximpanzés la fotografia era una cosa diferent. Alguns científics nord-americans venien afirmant des de feia una dècada que els ximpanzés eren dretans, de manera similar a com ho són els éssers humans. Altres defensaven que la lateralització manual / cerebral era una altra de les característiques que ens definien i diferenciaven com a espècie en comparació a la resta d'animals. Segons aquests darrers autors, les investigacions que havien trobat ximpanzés dretans s'havien portat a terme en captivitat, en laboratoris de recerca biomèdica que no tenien res a veure amb com els ximpanzés es comportaven en llibertat, on l'absència de preferències manuals era pràcticament total.
No obstant això, un recent treball sembla posar una mica més de llum al caos. Investigadors de quatre institucions catalanes (Fundació Mona, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Barcelona) han dut a terme un estudi amb 114 ximpanzés allotjats en ambients naturalitzats en dos Centres de Recuperació de Primats: Chimfunshi ( Zàmbia) i Fundació Mona (Riudellots de la Selva, Girona). Aquest estudi pioner ha pogut detectar que en les accions complexes que impliquen l'ús i la coordinació d'ambdues mans, els ximpanzés tenen una pauta de asimetria manual semblant a la de l'ésser humà. A més, com en els humans, les femelles de ximpanzés són més dretanes que els mascles, suggerint que igual que en la nostra espècie, hi ha factors biològics compartits (genètics i hormonals) que modulen el funcionament del nostre cervell.
En paraules de Miquel Llorente, responsable d'aquest projecte: "Les arrels evolutives d'aquesta característica, 'tan humana' segons alguns, serien molt més profundes del que fins ara es pensava, i la seva aparició se situaria en almenys fa 6 o 7 milions d'anys, data en què es va produir la divergència entre ximpanzés i homínids ". Prossegueix Llorente: "el que explica la nostra asimetria manual no és el llenguatge. Per què sinó estarien lateralitzats de la mateixa manera que nosaltres? Els nostres resultats no són més que el reflex de la desmitificació de moltes de les singularitats de la nostra espècie que s'estan produint en els últims anys. Primer va ser l'ús d'instruments, posteriorment una vida social complexa. Actualment, s'ha trobat que el cervell dels ximpanzés tenen les mateixes àrees lingüístiques que posseïm els humans. Ara hem evidenciat que davant accions complexes que requereixen l'ús d'instruments o la coordinació de les dues mans els ximpanzés usen preferentment la mà dreta tal com ho fa la nostra espècie. Des del nostre punt de vista, l'important ha estat veure que compartim un tipus de funcionament cerebral similar, i que ha estat sobre aquesta base sobre la qual l'ésser humà ha construït una tecnologia altament complexa, i un sistema de comunicació enormement flexible i potent. En el fons, la nostra espècie no ha fet més que aprofitar estructures neuroanatòmiques que ja posseïen els nostres avantpassats i atorgar-los un potencial enorme que li han permès utilitzar, fabricar i dissenyar complexos instruments mai vistos fins ara en el decurs de l'evolució”.
Els resultats d'aquesta investigació s'han donat a conèixer a la revista American Journal of Primatology:
Population-level right-handedness for a coordinated bimanual task in naturalistic housed chimpanzees: replication and extension in 114 animals from Zambia and Spain
Miquel Llorente, David Riba, Laia Palou, Lara Carrasco, Marina Mosquera, Montserrat Colell, Olga Feliu
Article first published online: 15 OCT 2010
DOI: 10.1002/ajp.20895
No hay comentarios:
Publicar un comentario