Observar, no mirar. Són coses diferents, semblants però amb substancials subtileses. Observar és més que una tècnica. És la principal via per la qual els etòlegs s'endinsen en el comportament de les espècies que estudien. Observar primats, resulta encara més fascinant. Si mirar els ulls de qualsevol de les espècies biològiques més properes a l'ésser humà no ens deixa indiferents, observar-los és completament captivador.
I de quina manera observem des de l'Etologia? De quines tècniques disposem? Quines eines ens ajuden a captar la conducta dels primats? Què necessita un etòleg per ser un bon etòleg? Les respostes no són en absolut complicades. En primer lloc, necessitem paciència, motivació per veure, per conèixer, i capacitat de concentració en el propi treball. Necessitem veure el que és, no intuir el que creiem que és. I necessitem conèixer i dominar les diferents tècniques científiques d'observació que des de fa dècades s'ha desenvolupat en el si de l'etologia i la Psicologia Humana. Però més lluny que quedar-se aquí, necessitem dominar, o almenys conèixer altres eines addicionals per al treball del etòleg i que des dels orígens d'aquesta jove ciència han estat presents. D'una banda la fotografia. D'altra el dibuix.
El Prof. Jordi Sabater Pi, pare de l'etologia i la primatologia al nostre país, i naturalista per sobre de tot, no entenia aquesta ciència si no anava acompanyada a la vegada del desenvolupament de la tècnica i l'art de la fotografia i del dibuix. El millor exemple del seu treball el podem trobar a la Col·lecció Jordi Sabater Pi, ubicada al Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Més que recomanable una visita. Ell, no només connectà el dibuix i fotografia a la Etoprimatologia, sinó que sobretot va fer èmfasi en la importància que té saber observar per poder conservar. Durant aquest 2011, any de celebració del 10è aniversari de Fundació Mona, i d'inici del nostre Projecte ECO (Educar per a Conservar) la cèlebre frase del Prof. Sabater està més present que mai: "Si observes coneixes, si coneixes estimes i, si estimes protegeixes". Per tant, quina millor manera d'aprendre a observar que a partir de la fotografia i del dibuix?
Així, Fundació Mona impartirà durant el mes d'abril tres cursos diferents que ens ajudaran a observar la natura des de l'art. D'una banda, aquesta és una molt bona excusa per desempolsar les nostres càmeres de fotos i treure'ns la por a intentar plasmar a través del dibuix la natura que ens envolta, animals i plantes. D' altra, una bona ocasió per a dibuixar i fotografiar en un entorn incomparable: el Centre de Recuperació de Primats de Fundació Mona.
Projecte ECO - Educar per a Conservar: Observar la natura des de l'art
8 i 9 d'abril: Curs d'iniciació al dibuix científic i naturalista. Impartit per Blanca Martí (única convocatòria de 2011).
15 i 16 d'abril: Curs d'iniciació a la fotografia de natura. Impartit per Joan de la Malla (segona convocatòria del mateix curs els dies 1 i 2 de juliol).
29 i 30 d'abril: Curs de perfeccionament en fotografia de natura. Impartit per Joan de la Malla (única convocatòria de 2011).
Horari: de 10:00-18:30 Total hores: 15h per curs Places limitades: 18 persones màxim per curs Preu: de 65 a 100 euros (consultar descomptes) Lloc: Fundació Mona, Riudellots de la Selva (Girona)
Més info:
Miquel Llorente, 972477618 - recerca@fundacionmona.org
No hay comentarios:
Publicar un comentario