lunes, 21 de febrero de 2011

Fundació Mona inicia el seu programa "ECO": Educar per a ConservarUn clic simple i ràpid de "primats" en el requadre de cerca del web de la IUCN Red List (http://www.iucnredlist.org/). Resultat: en la seva última actualització de 2010 (2010.4) s'ha avaluat a un total de 415 espècies de primats i un total de 719 taxons d'aquest ordre biològic al qual nosaltres mateixos pertanyem. Conec l'estat de conservació per Homo sapiens, una espècie que porta sobre la Terra no més de 180.000 anys. El nombre d'individus d'aquests homínids en finalitzar l'any 2010 es situava en 6.972.688.217 de persones. Impressionant xifra. Impressionant èxit evolutiu.
Segueixo amb una cerca avançada a la IUCN Red List. Filtro les espècies que estan amenaçades (VU: vulnerable; A: en perill; CR: en perill crític, EW: extingit en llibertat; EX: extint). Resultats: 203 de les 415 espècies avaluades estan amenaçades; 37 d'elles en perill crític d'extinció. El Primat Specialist Group de la IUCN clarifica la situació encara més: (1) el 70% dels primats asiàtics estan amenaçats amb l'extinció i, almenys dues dotzenes de tàxons es troben en perill crític, (2) tots els gibons estan amenaçats amb l'extinció, i una de les seves subespècies més rares - el gibó de mans blanques de Yunnan (Hylobates lar yunnanensis) - es pot trobar en situació d'extinció, (3) tots els grans simis (orangutans, goril·les, ximpanzés i bonobos) - les espècies vives més properes als éssers humans - es troben en situació de perill d'extinció o perill crític; (4) gairebé la meitat de taxons de primats (el 48%) estan amenaçats amb l'extinció. La llista de les 25 espècies de primats més amenaçades aprofundeix sobre la problemàtica específica de les espècies que s'enfronten a un panorama encara pitjor.
Per sort, cada vegada són més les institucions que treballen per i per a la conservació d'aquestes espècies. La llista és llarga. Tots sabem que malauradament els primats no són els únics sobre els quals plana l'amenaça de l'extinció. A Espanya hi ha bons exemples que il·lustren la globalització de l'extinció. Però, simbòlicament, tant els primats en general com els grans simis en particular haurien de servir de punta de llança per a la conservació dels ecosistemes i de la biodiversitat a nivell mundial. El treball in situ és fonamental. Però també ho és el treball que des dels països on no habiten primats es pot fer en pro de la conservació d'aquests i dels seus hàbitats naturals. Una de les maneres de fer-ho és a través de l'EDUCACIÓ. Parafrasejant al Prof Jordi Sabater Pi: "conèixer ajuda a estimar els primats, i estimar-los a protegir-los[i per tant a conservar]".
La Fundació Mona, que ja porta una décaba treballant pel benestar dels primats, creu i aposta en el valor de l'educació com a mecanisme de conservació. Dins del seu programa "ECO" (Educar per a Conservar) impartirà diferents cursos en els quals s'exposen les principals amenaces per als primats, així com els procediments i accions que es duen a terme per protegir aquestes espècies i als ecosistemes que habiten. Paral·lelament, durant el mes de març també iniciarà un extens cicle d'activitats formatives que inclouen cursos, tallers i seminaris sobre: comportament de primats, mètodes d'observació, cura i maneig de primats en captivitat, cognició, evolució humana, així com altres disciplines naturalistes com la fotografia i el dibuix.
En quatre anys d'activitats formatives (des de 2007) ja han passat per la Fundació Mona més de 780 persones de fins a 20 nacionalitats diferents. Esperem que en aquest any del seu desè aniversari el seu missatge d’ "Educar per Conservar" pugui arribar al miler de persones.

Cursos i dates del programa "Educar per a Conservar"
La conservació dels primats i dels seus hàbitats naturals
o Data 1: 12 març 2011
o Data 2: 7 octubre 2011
La conservació dels ximpanzés: estat actual i reptes de futur
o Data 1: 21 maig 2011
Calendari de la resta d'activitats: Calendari de Formació 2011
Més informació a:
Correu electrònic: recerca@fundacionmona.org
Web: http://www.fundacionmona.org
Blog: http://etologiaprimates.blogspot.com
Telèfon: 972 477 618

Dr. Miquel Llorente Espino
Primat Behaviour Research Unit
Centre de Recuperació de Primats
Fundació Mona

No hay comentarios: