lunes, 20 de agosto de 2007

Científics d'Oxford identifiquen un gen decisiu en els esquerrans


  1. També l'associen amb l'esquizofrènia, però diuen que s'ha d'estudiar a fons
  2. El descobriment ajudarà a descobrir els secrets de la asimetria cerebral
 Pablo Picasso.
Pablo Picasso.
IDOYA NOAIN
NOVA YORK
S'anomena LRRTM1, és un gen i, d'acord amb un estudi de la Universitat d'Oxford, un dels factors que contribueixen a determinar que una persona sigui esquerrana. El descobriment, publicat a la revista Molecular Psychiatry, suposa un avanç en la comprensió de la asimetria al cervell i el seu funcionament. L'estudi que l'ha identificat pot alarmar els esquerrans, ja que demostra que aquest gen també està associat a un risc més gran de tenir malalties psicòtiques com és ara l'esquizofrènia; per això els científics han fet una crida a la calma.
"Hi ha molts factors que fan que els individus siguin més proclius a desenvolupar esquizofrènia, i la majoria dels esquerrans mai patiran el problema", ha afirmat per tranquil.litzar el públic el doctor Clyde Francks, principal investigador de l'equip d'Oxford, que ha liderat un grup internacional de científics. "No coneixem encara el paper precís d'aquest gen".

EL CERVELL DEL MICO
Els descobriments derivats d'aquest estudi poden ajudar a comprendre més bé com es va desenvolupar la asimetria al cervell, condició que va ser un factor important en l'evolució de les espècies, ja que el cervell del mico és més simètric. Al cervell humà, en la majoria dels casos, la part esquerra controla determinades funcions específiques com el llenguatge i la parla, mentre que la dreta alberga les emocions. En el cas dels esquerrans --aproximadament un 10% de la població-- és al contrari.
Francks i el seu equip van descobrir l'LRRTM1 en el marc d'un estudi de centenars de famílies amb fills dislèxics. En realitat, el que buscaven era un nexe entre la dislèxia i el fet que una persona sigui esquerrana; quan van començar l'anàlisi de les mostres genètiques van trobar un cromosoma que semblava determinant en aquest segment de població. "Llavors vam començar a estudiar a fons el cromosoma i vam trobar el gen", diu Francks.

PREJUDICIS PASSATS
No ha passat gaire més de mig segle des que va desaparèixer d'Espanya la pràctica d'obligar els nens esquerrans a fer servir la mà dreta. Hi tenia molt a veure la Bíblia, que aporta més d'un centenar de comentaris favorables a la mà dreta i alguns de desfavorables a l'esquerra, habitualment associada al diable. Esquerrans famosos són i van ser Franz Kafka, Picasso, Fidel Castro, Nicole Kidman, Maradona i fins i tot la granota Gustavo, segons es va deduir d'una entrevista que va concedir alguna vegada.

No hay comentarios: