jueves, 17 de abril de 2008

Un equip d'antropòlegs reconstrueixen la veu dels neanderthals

La veu (bé, en realitat una imprecisa vocal, la e) dels neanderthals ha tornat a sonar a la Terra uns 30.000 anys després de l'extinció de l'espècie. Un equip d'investigadors pertanyents a la Florida Atlantic University (Estats Units) han recreat el so aproximat que emetien aquests homínids, segons ha publicat aquesta setmana la revista científica britànica New Scientist.
Unes restes fòssils trobades a França, d'una antiguitat de 50.000 anys, han permès a un equip capitanejat per l'antro- pòleg Robert McCarthy reconstruir, en primer lloc, una laringe del també anomenat Homo neanderthalensis, que va habitar a Europa i gran part de l'Àsia oriental. Després, amb l'ajuda d'un sintetitzador computeritzat, li han donat veu.
Una e no sembla, especialment quan s'escolta, gran cosa. El so metàl.lic del sintetitzador impedeix, encara que es tanquin els ulls i s'obri la ment, acceptar amb emoció que s'està davant de tota una vocal fòssil, davant un viatge en el temps sense precedents. Però els científics estan entusiasmats. Sostenen que s'obren al seu davant grans possibilitats d'explorar les diferències entre el llenguatge dels neanderthals i els seus parents més moderns.

BUSCANT LA FRASE
El professor McCarthy, en realitat, confia que la seva laringe de neanderthal emeti pròximament una frase completa. Dir-ne frase, amb tot, pot ser un excés, perquè l'articulació de vocals d'aquella espècie extingida és molt més tosca que la de l'home actual.
"Ells haurien parlat de forma una mica diferent", ha assegurat l'antropòleg, que dubta que els neanderthals fossin capaços fins i tot de reproduir totes les vocals actuals, i menys encara amb tota la seva varietat d'accents.
Ja als anys 70, el lingüista Phil Liberman, de la Brown University de Rhode Island (EUA), havia teoritzat sobre la parla dels neanderthals a partir d'un càlcul teò- ric sobre les dimensions de la seva laringe. Liberman, que ara ha col.laborat en la investigació de McCarthy, ja va anticipar llavors que la conversa dels neanderthals havia de ser inevitablement molt tosca. El sintetitzador li ha donat la raó.

No hay comentarios: