La utilització de primats en el món de l'espectacle, circ, publicitat, cinema i com a mascotes és encara una realitat. La majoria d'aquests animals han viscut una situació de d’aïllament social respecte als seus congèneres i presenten no només problemes de comportament sinó una manca d'habilitats per a la vida en grup. Per això un dels principals reptes als quals s'enfronten els Centres de Recuperació de Primats és no només formar grups sinó també rehabilitar socialment els individus d'aquests grups i promoure el seu benestar. Aquells animals resocialitzats seran a la vegada els que presentin una menor taxa de conductes anormals i una major amplitud de repertori conductual i de comportaments típics d'espècie. Des de 2002, Fundació Mona impulsar diversos projectes de recerca en l'àmbit del benestar animal per a avaluar no només el potencial de rehabilitació de cadascun dels primats allotjats en el seu Centre de Recuperació, sinó també per promoure activament a través de l'enriquiment ambiental que els individus incorporin comportaments típics d'espècie.
En aquest marc, el proper dimecres 20 d'abril de 2011 es presentaran dos dels últims projectes de recerca que s'han dut a terme realitzats per estudiants del Curs d'Especialització d'Assistent de Camp de Etologia de Primats: Aina Campi i Jessica Ferretti. En paraules del Dr. Miquel Llorente, responsable de la Unitat d'Investigació de Mona, investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i coordinador del curs: "la jornada serà una bona oportunitat per veure la utilitat de la investigació etològica en un centre de recuperació de primats. Per a nosaltres, la investigació és una eina addicional per conèixer la situació de benestar de cadascun dels individus que arriben al centre i com van evolucionant. A més, aquest tipus de projectes no només ens ajuda a millorar la vida d'aquests animals sinó que també ens permet formar nous investigadors en el camp de la primatologia".
El programa de formació de Fundació Mona per al 2011 consta d'un total de 18 cursos en temàtiques com l'etologia, evolució humana, conservació, observació del comportament, cognició, maneig i cura, així com en àrees com la fotografia o el dibuix naturalista. El curs d'especialització d'assistent de camp consisteix en una formació intensiva, pràctica i individualitzada en la investigació del comportament dels primats de 6 a 12 mesos de durada. Des del 2007 Fundació Mona ja ha format a un total de 11 assistents de camp provinents d'Espanya, Portugal, Itàlia, Colòmbia i els Estats Units.
Dades de la Jornada:
Dia: 20 abril 2011
Lloc: Centre de Recuperació de Primats de Fundació Mona. Carretera de Cassà, 1 km, Riudellots de la Selva (Girona)
Preu: entrada lliure
Hora: 11:00 a 12:00 h
Places: limitades. Reservar plaça a través de recerca@fundacionmona.org
Projectes que es presenten:
Enriquiment, conducta instrumental i influències sobre el patró de conductes: Ximpanzés (Pan troglodytes) versus Macacos (Macaca sylvanus).
A càrrec de: Aina Campi Solé
Avaluació de la introducció d'una ximpanzé en un grup social a la Fundació Mona. Un estudi de cas.
A càrrec de: Jessica Ferretti.