lunes, 19 de noviembre de 2007

Els contractes laborals encara no cobreixen tots els doctorands

1. • Molts becaris no cotitzen ni tenen dret a atur malgrat l'estatut del 2006
2. • El finançament de projectes s'utilitza a la pràctica per fer tesis doctorals

MÉS INFORMACIÓ

* L'opinió dels afectats

MICHELE CATANZARO
BARCELONA

Uns 300.000 nous investigadors el 2010. Quan la Unió Europea es va plantejar aquest objectiu per no perdre la carrera de la competitivitat --la denominada Estratègia de Lisboa del 2000--, va recomanar als estats membres que es dignifiqués la carrera investigadora des del seu inici. Espanya ha fet el desentès. Els estatuts del becari promoguts pels governs del PP i el PSOE no han impedit que universitats i fundacions convoquin beques predoctorals que no arriben a 1.000 euros mensuals ni a un any de durada, no cotitzen a la Seguretat Social ni tenen dret a atur.
Fins fa uns quants mesos, Ana López era doctoranda en Belles Arts de la Universitat de Granada, on estudiava els manuscrits d'Al-Andalus. "Em pagaven una beca de 900 euros al mes que havia de renovar cada sis mesos. Després de la tercera renovació, em vaig quedar quatre mesos sense beca i finalment em van contractar: les taxes les van treure del sou i vaig passar a cobrar 700 euros". Ara està contractada per la Biblioteca Nacional de París. Una becària doctoranda en Biologia que prefereix mantenir l'anonimat es pregunta: "¿Què seria de mi si tingués un accident amb productes perillosos o si em quedés embarassada? ¿Com pagaré el pis després de defensar la tesi?".

"INVESTIGAR ÉS TREBALLAR"
Els joves investigadors participen en el 90% de les publicacions científiques espanyoles, segons Elena Piñero, president de l'associació de doctorands catalans D-Recerca. No obstant, un article publicat a la revista Nature a l'octubre subratllava que "rarament Espanya proporciona fons suficients als seus doctorands".
"Investigar és treballar", va dir José Luis Rodríguez Zapatero en l'última campanya electoral. No obstant, l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel seu Govern el 2006, "va ser una decepció", explica Marc Heymann, doctorand en Criptografia i membre de D-Recerca. "Segons l'EPIF, només els dos últims anys de doctorat han d'estar coberts per contracte i fins i tot aquesta obligació es pot obviar". Efectivament, se segueixen convocant beques que no preveuen el pas al contracte. Entre les més recents, les de Caja Madrid, de les fundacions Empresa-Universitat de Navarra, Campollano i Parc Científic d'Albacete, del CSIC-Bancaixa i de les Corts Generals.
Però la situació més anòmala és la de les "beques a càrrec de projecte". "Universitats i investigadors convoquen beques per a doctorats, obviant l'EPIF amb l'excusa que serveixen per a projectes puntuals", explica Piñero. "En moltíssims grups hi ha investigadors en aquesta situació". Josep Benito, doctorand a càrrec de projecte de la Universitat de Girona, que estudia els efectes ecològics de la contaminació de l'embassament de Flix, afegeix: "Encara que només estiguéssim desenvolupant un projecte, ¿no seria igualment un treball digne d'un contracte?".
"Els doctorats finançats per la Generalitat són coberts per un contracte a partir del segon any", replica Estanislau Fons, de l'Agència de Gestió dels Ajuts Universitaris a la Recerca (AGAUR). "Però no podem entrar en la gestió dels fons de les universitats", insisteix. No obstant, la Federació de Joves Investigadors ha aconseguit, per exemple, que algunes beques de projecte de la Universitat Politècnica es converteixin finalment en contractes.

TREBALLADORS BARATS
Els investigadors són pessimistes respecte al futur. "Els becaris són treballadors barats especialment atractius per les empreses privades que participen en la recerca", comenta Laia Ribas, doctora en Biologia que investiga un virus que extermina les granotes. "La convergència europea, amb l'aparició del màster entre la llicenciatura i el doctorat, difuminarà més l'inici de la investigació professional", afegeix Piñero. David González, doctorand en Química de la UAB, resumeix: "La investigació no progressa fitxant científics estrella, sinó invertint en joves capaços de generar idees".

Fuente: El Periódico de Catalunya, 19-11-2007

No hay comentarios: