lunes, 9 de abril de 2007

Els orangutans podrien desaparèixer d'aquí a uns 10 anys



Una parella d'orangutans i la seva cria, en una reserva d'animals a Indonèsia. Foto: ARXIU / AP Una parella d'orangutans i la seva cria, en una reserva d'animals a Indonèsia. Foto: ARXIU / AP
EFE
JAKARTA

Les illes de Borneo i Sumatra són l'últim lloc del món on queden orangutans en llibertat, però aquesta espècie es podria extingir d'aquí a 10 anys si continua el ritme actual desaparició, segons els experts.

Les últimes dades aportades pels centres de conservació d'orangutans a Indonèsia indiquen que només queden al país uns 5.000 exemplars de l'espècie de Sumatra i entre 15.000 o 20.000 de la de Borneo. Aquesta xifra és molt inferior als 60.000 que recollia l'últim cens oficial, elaborat a finals dels anys 90.

"Es considera que l'orangutan estarà mort genèticament d'aquí a entre cinc i deu anys. Això significa que no quedaran suficients animals perquè l'espècie sigui viable genèticament", ha explicat Karmele Pla, veterinària espanyola que treballa a Indonèsia en la conservació d'aquests i d'altres primats.

Transcorregut aquest període encara quedaran alguns orangutans però seran "poblacions inviables", es produirà endogàmia, augmentarà la mortaldat i els animals patiran noves malalties que els mataran o que impediran la seva vida en llibertat, ha afegit.

Desforestació per produir biocombustible

Per Pla, la principal amenaça que pateixen avui dia els orangutans és la desforestació (legal i il·legal) per deixar lloc a plantacions destinades a produir oli de palma, que després és utilitzat per fabricar biocombustible, amb una demanda que no fa més que créixer en el primer món.

Cada any cremen a Indonèsia centenars d'hectàrees de bosc tropical per deixar pas a les plantacions de palmeres, cosa que segons Pla està tenint un "efecte devastador" en les poblacions d'orangutans i altres animals, a més de fer el biocombustible més perjudicial per al medi ambient que la gasolina.

No hay comentarios: